De Slimme meter is op komst!

De Slimme meter is op komst!

De slimme meter is hét gespreksonderwerp van de energiebewuste Vlaming. Maar moeten we ons nu ook echt zorgen maken?

Berrentec heeft dat voor u uitgezocht én voorziet u van vraag en antwoord!

DE SLIMME METER VEREENVOUDIGT JE LEVEN

Allereerst moet je nooit meer je meterstanden doorgeven want de slimme meter doet dit voor jou. Dat is handig! Bovendien communiceert de slimme meter op vaste momenten met je energieleverancier en omgekeerd. Hij geeft je inzicht in realtime gegevens van je elektriciteitsverbruik en leert je hoe je energie kan besparen!

 

PRIVACY

Je verbruiksgegevens worden ten alle tijden bewaakt dankzij strenge, wettelijke richtlijnen. De netbeheerder mag enkel data gebruiken die hij nodig heeft om zijn taak uit te voeren. Dit wil zeggen: 1 meterstand per dag voor elektriciteit en 1 meterstand per dag voor aardgas. Andere gegevens mogen NIET gebruikt worden tenzij hier expliciet toestemming voor wordt gegeven door jou!

 

Welke info geeft die slimme meter mij? 

Je kan met de slimme meter precies zien hoeveel elektriciteit je afneemt van het net als je zelf te weinig of geen stroom produceert én omgekeerd. Op basis van hoeveel je op het net zet en afneemt, wordt een verrekening gemaakt. Zo weet jij ook meer over de energieproductie van je zonnepanelen!

 

Tot eind 2020 bepaal je zelf je systeem

Het principe van de terugdraaidende teller vervalt op 31/12/2020. Dit wil zeggen dat installaties geplaatst na 1/1/2021 geen recht meer hebben op een terugdraaiende teller. Wie panelen plaatst in 2020 heeft de keuze tussen de terugdraaiende teller voor 15 jaar vanaf de datum van de eerste keuring van je zonnesysteem (met betalen van prosumententarief) OF zonder terugdraaiende teller, direct verbruik maar ook zonder het betalen van het prosumententarief. 

Voor volgend jaar zal onze regering een alternatief compensatiesysteem uitwerken. De juiste inhoud hiervan is op dit moment nog niet bekend.

 

 

Terug naar overzicht